dilluns, 4 de març del 2013

La cruïlla del conflicte


4 de març de 2013. Quinze dies per  l'històrica arribada del president nordamericà Barack Obama a Terra Santa. 

L'esclat de la violència a Cisjordània els darrers dies apropa cada cop més palestins i israelians a una tercera intifada. Es convertirà Obama en el jutge definitiu d'aquest conflicte? Arribarà quan ja sigui massa tard? Seguirà tot exactament igual amb l'esperada visita del president?

"De tanta força t'embriagues de poder" Així de contundent s'ha mostrat aquest matí Meir Margalit, regidor a Jerusalem pel partit socialdemòcrata Meretz en la nostra visita a l'Ajuntament. L'obsessió dels jueus de construir un estat propi amb un dels exèrcits més potents del món, amb l'objectiu d'evitar que es repetís un nou Holocaust, sel's ha escapat de les mans. Israel ha passat de ser un país amb exèrcit a ser "un exèrcit amb un pais" i aquest és el principal problema segons un Margalit convençut que la Tercera Intifada està ja en marxa. Aquesta escalada armamentística d'Israel que, enlloc de solucionar l'antic conflicte amb Palestina, l'ha empitjorat cada dia que ha passat. Ni el reconeixement de l'ONU  a Palestina com a estat observador, ni les crítiques a Israel per part de la Comissió Europea han aconseguit que la vida de palestins i israelians sigui millor i la pau estigui més a prop.

Les continues humiliacions a la població palestina, des dels múltiples checkpoints per passar d'Israel al seu territori fins la segregació ètnica als autobusos posada en marxa des d'avui mateix, poden convertir-se en les gotes que facin vessar un vas ja plè de reivindicacions ignorades. D'altra banda, les autoritats israelianes no veuen l'Autoritat Palestina amb capacitat negociadora degut a les continues disputes internes entre les faccions d'Al Fattah i Hamas.

Jueu ultraortodox als carrerons de Jerusalem.
Fotografia: Judith Jordà Frias

I aquí és on apareix la figura de Barack Obama, que segons ens ha comentat Albert Elfa, corresponsal de TVC a l'Orient Mitjà, evitarà un augment de la violència a la zona com a mínim fins la seva visita. A diferència del regidor Margalit, Elfa es mostra convençut que els palestins esperaran l'actuació del president nordamericà en aquesta visita de la que ningú en sap ben bé els seus objectius. 

En els propers deu dies a Israel i Palestina, seguirem investigant els punts clau que ens permetin esbrinar cap a on aniran els trets.

Ivana Navarro i Judith Jordà Frias


VERSIÓN EN CASTELLANO


El cruce del conflicto

4 de marzo de 2013. Quince días para la histórica llegada del presidente norteamericano Barack Obama a Tierra Santa.

El estallido de la violencia durante estos últimos días en Cisjordania conduce cada vez más a palestinos e israelís a una tercera intifada. ¿Se convertirá Obama en el juez definitivo de este conflicto? ¿Llegará cuando sea demasiado tarde? ¿Seguirá todo exactamente igual con la esperada visita del presidente?

"De tanta fuerza te emborrachas de poder” Así de contundente se ha mostrado esta mañana Meir Margalit, regidor en Jerusalén del partido socialdemócrata Meretz en nuestra visita al ayuntamiento.

La obsesión de los judíos de construir un estado propio con uno de los ejércitos más potentes del mundo, con el objetivo de evitar un nuevo Holocausto, se les ha escapado de las manos. Israel ha pasado de ser un país con ejército a ser “un ejército con un país” y éste es el principal problema según un Margalit convencido de que la Tercera Intifada está ya en marcha. Esta escalada armamentística de Israel en lugar de solucionar el antiguo conflicto con Palestina, lo ha ido empeorando. Ni el reconocimiento de la ONU a Palestina como un estado observador, ni las críticas a Israel por parte de la Comisión Europea, han conseguido que la vida de palestinos e israelís sea mejor y que la paz esté más cerca.

Las continuas humillaciones a la población palestina (desde múltiples checkpoints para pasar de Israel a su territorio, hasta la segregación étnica en los autobuses puesta en marcha desde hoy), pueden convertirse en la última gota que colma el vaso. Un vaso que ya está lleno de reivindicaciones ignoradas. Por otro lado, Israel no ve a la autoridad Palestina con capacidad negociadora debido a las continuas disputas internas entre las facciones de Al Fattah y Hamas.
Judío ultraortodoxo en las calles de Jerusalem.
Fotografía: Judith Jordà Frias

Y aquí es donde aparece la figura de Barack Obama, que según nos ha comentado Albert Elfa, corresponsal de TVC en el Oriente Medio, evitará un aumento de la violencia en la zona como mínimo hasta su visita. A diferencia del regidor Margalit, Elfa está convencido de que los palestinos esperarán la actuación del presidente norteamericano en esta visita de la que ninguno sabe bien cuáles son sus objetivos.

Los próximos diez días en Israel y Palestina, seguiremos investigando los puntos clave que nos permitan averiguar hacía donde va el conflicto.


Ivana Navarro y Judith Jordà Frias

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada